top of page

Zimní snímkování

Pro lety za mrazivého počasí platí několik zásadních pravidel, které je dobré dodržovat:

  • Je třeba respektovat technické předpisy a příručky stroje, se kterým plánujete let v mazu. U běžných dronů jako je DJI Phantom a Inspire obvykle není možné létat pod hranicí -10 °C, kdy narůstá riziko technických závad coptera.

  • Při teplotách kolem 0 °C a při vysoké vzdušné vlhkosti je třeba velmi důkladně dbát na nebezpečí námrazy na rotorech. Tento jev přichází náhle, dokáže velmi výrazně ovlivnit letuschopnost a ovladatelnost a končí často havárií. Doporučuje se přerušovat let a kontrolovat listy vrtulí, případně čistit od již vzniklé námrazy.

  • U teplot pod nulou musí každý pilot počítat s prochladnutím prstů a tedy výrazným omezením citlivosti ovládání modelu. Doporučuje se důkladně chránit před mrazem a zamezit tak nepřesnostem letu a případné havárii stroje.

  • Baterie jsou velmi náchylnou součástí drona, musíme počítat s kratší dobou letu v závislosti na okolních teplotách, stejně tak i průběh letu a odhad doby je v extrémních teplotách blížícím se -10 °C zkreslené. Proto kontrolujte častěji stav kapacity baterií, aby jste se s dronem stačili včas vrátit a bezpečně přistát.

  • Ostré sluníčko v kombinaci s odrazem od sněhem pokrytého povrchu je třeba eliminovat silnými ND filtry, případně i polarizačními filtry objektivu. Pokud tak neučiníte, fotografie a videa budou s velkou pravděpodobností přeexponovaná a nepoužitelná.


Obecně je létání v zimě nad sněhovou pokrývkou velmi atraktivní, fotografie a videa takto pořízená například v horských oblastech patří k těm velmi žádaným. Je jen třeba si uvědomovat rizika, která let v extrémních podmínkách jako je mráz přináší.

Nejnovější příspěvky
Následujte nás
  • Facebook
  • Google+ Basic Square
bottom of page